V našich zeměpisných šířkách byla vždy nutnost uchovávat potraviny na zimu. Tato přirozená potřeba přetrvává zejména u starších ročníků – a my bychom se měli poučit. Pár sklenic jablíčkových kompotů, rajčatových protlaků, kyselých okurek nebo kysaného zelí by se nám momentálně hodilo všem. Nejenže se zásobujeme vitamíny, ale také zpracováváme plody, které jsou v plné zralosti. V obchodě sice teď lze rajčata zakoupit po celý rok, ale nad chuť čerstvě utrženého rajčete prostě není. Ne však každý si troufne zavařovat – mohou zde vznikat problémy se sterilitou celého procesu a při nedostatečné kyselosti produktu může dojít k rozvití plísně.
Další možností je čerstvé plody zamrazit. Fajn, ale každý mrazák má svou kapacitu, a ne každý chce živit třeba dva mrazáky. Proto se jako nejshovívavější možností zdá být odstraňování vody z plodů, aby se zde nemohli množit bakterie. Sušička https://www.skvelydomov.cz/susicka-je-velky-pomocnik/je tedy sázkou na jistotu. Zpracujete v ní celou řadu produktů – bavíme se o sušených křížalách, zeleninových chipsech, půlených rajčatech, houbách, ale také ovocných kůžích nebo dosušování semínek k uchování na příští rok. I když nemáte vlastní zahradu, čerstvé plody můžete zakoupit na trhu nebo u místního zemědělce. Výhodou elektrické sušičky je, že si můžete nastavit teplotu i čas a na vše zapomenout. Existují i sušičky sluneční, které využívají tepla slunce, ale zde je možné regulovat pouze dobu, po kterou plody sušíme. Výhodou však je nulová spotřeba elektrické energie.
Informací o tloušťce plátků ovoce, teplotě i době sušení je všude plno. Využijte plodů svojí zahrádky, v zimě si za to poděkujete!