Jedná se o výrobky, jejichž spotřeba má pozitivní vliv na fungování těla. Zlepšení zdraví, pohody a snížení rizika onemocnění musí být řádně testováno a prokázáno. Tento druh jídla má pozitivní vliv na účinnost těla. Tyto výrobky jsou obohaceny, jsou nízkokalorické, se sníženým obsahem určité složky nebo s vysokým obsahem vlákniny.
Jak se získává funkční jídlo?
Forma takového jídla může být obyčejná, vyrobená tradičními metodami – to znamená, že se neliší (kromě složení) v ničím zvláštním. Netradičními způsoby jeho výroby je však obohacení o jednotlivé bioaktivní složky nebo eliminace látek, které narušují příznivý účinek na lidské zdraví. Kromě toho se používají metody ke zvýšení biologické hodnoty, aby se ještě více projevily účinky na zdraví. Obohacení potravin o účinné látky zabraňuje vzniku nutričních nedostatků.
Nesporné výhody funkčního jídla
Jezení potravin z této skupiny snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, předchází rakovině nebo osteoporóze. Je oblíbené u lidí, kteří vedou aktivní životní styl. Stresovaní lidé a lidé trpící metabolickými poruchami by to měli určitě také zkusit.
Funkční složky potravin:
Vláknina a prebiotika
Působí proti zácpě, stimulují funkci střev a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Podporují procesy hubnutí – dávají pocit plnosti, vážou také žlučové kyseliny ve střevech.
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Jejich spotřeba má pozitivní vliv na nervový systém. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, včetně tzv. špatného cholesterolu – podporuje činnost oběhového systému. Působí proti účinkům potravinových alergií.
Minerály
Železo, vápník, hořčík, zinek nebo selen – to vše má příznivý vliv na práci jednotlivých systémů v lidském těle. Přispívají k správné mineralizaci, podporují imunitní systém.
Vitamíny
Posilují imunitní systém, ovlivňují činnost metabolismu, vývoj kostí, vzhled kůže a vlasů. Díky nim regenerační procesy fungují správně.
Příklady funkčních potravin
Funkční jídla zahrnují různé druhy šťáv, nektarů, ovocných konzerv nebo tuků (olejů), vajec a mouky. Mléčné výrobky a mléko jsou obohaceny například vitaminem A, E, D a vápníkem. Obiloviny a těstoviny obsahují thiamin, riboflavin a vitamin B6.